Indholdet på xanadues-imagination

Jeg startede denne blog i april 2011. Tanken var, at jeg ville anmelde bøger, manga og anime. Det gik også fint i starten, men lige så stille har bloggen udviklet sig, så jeg nu også laver indlæg om de blogpost og artikler fra den skrivende verden, jeg støder på og finder interessante. Dem vil du kunne finde under #BlogsOmSkrivning.

På grund af familieforøgelse og husbyggeri modtager jeg i denne tid ikke bøger til anmeldelse. Jeg skal nok skrive, når jeg igen lukker op for denne mulighed.

Indtil da kan jeg varmt anbefale at kigge forbi min hjemmeside, hvor jeg har samlet en liste over aktive og dygtige bogbloggere. Linket er her; http://xanadues-imagination.mono.net/hjemmesider-og-blogs-der-anmelder-bger

Ellers kan jeg også anbefale at tage et kig forbi Newpubs liste;

http://www.newpub.dk/artikel/oversigt-over-bogblogs-og-boganmeldere/

Har du selv en bogblog og er ikke på listen, så er du meget velkommen til at sende mig en mail på lenelarsen81@gamil.com, så sørger jeg for, at du kommer på listen på min hjemmeside. Skriv også til Newpub, så kan det jo være, at der er flere forfattere, som får øje på din blog og sender en bog afsted :-)

Kosmos og Kaos.dk

Kosmos og Kaos.dk
Min hjemmeside, som omhandler emner, der vil interessere det skrivende folk. Tryk på logoet og du vil blive sendt direkte over på hjemmesiden.

@XanaduesImagina

@XanaduesImagina
Nu er Xanadues-Imagination også kommet på Twitter. Mine tweets vil omhandle nye indlæg på min blog, hjemmeside og andre skriverelateret emner.

lørdag den 30. april 2011

Pigerne fra Shanghai af Lisa See

Udgivet af Lindhardt og Ringhof.
Genre: Roman/Historisk
Købt i bog og ide.
Sprog: Dansk.

Pearl og May er opvokset i 1930érnes Shanghai. De er opdraget efter den tids normer meget frit, og tjener deres egne penge ved at posere som smukke piger for kunstnere.

Deres far ejer et Rickshaw firma, som han selv har bygget op fra bunden. Deres mor har liljefødder og lever som en kvinde fra fortiden. Hun besøger sine veninder, spiller Majong og styrer husholdningen sammen med tjenestefolkene.

Pearl er født i dragens år, og May er født i fårets år. Alle kinessere har på den tid stor respekt for de tolv dyr i zodiakken, hvilket er de kinessike horoskoper. May er familiens yngling. Hun er smuk, og er fortrukket af forældrene, såvel som kunsterne.
Pearl er familiens læsehest, har fået en uddannelse og taler to kinessiske dialekter, samt flyende engelsk. At være en læsehest og være datter, er ikke et godt mix. Ydermere kritisere faren hende for at være bondsk, med røde kinder og en hud, som let bliver mørk, hvor idealet er en hvid teint, præcis som May har.

Som i alle gode historier, der har noget på hjertet, sker der også her et lynnedslag, som med et forandre familiens rolige tilstedeværelse. Faren har spillegæld, og alt er brugt op, selv pigernes egne penge, som de har tjent ved at posere som smukke piger. Den eneste udvej er arrangeret ægteskaber for begge piger. Deres protester bliver overhørt, men de får dog kort lov til at møde deres ægtemænd, før de skal giftes. May bliver gift med den tilbagestående yngste søn Vern, og Pearl bliver gift med Sam. Begge er sønner af gamle Louie, og de bor alle i China town i San Francisco.

Det aftales, at pigerne efter deres ægteskabsnat skal slutte sig til deres ægtemænd og rejse til USA, men pigerne smider biletterne ud, tager hjemmefra tidligt den dag, de skal afsted og vender tilbage om aften. Deres fars forræderi er dog dybere, end nogen af dem ved, og kort efter får de besøg af den grønne bande, som forlanger at pigerne rejser over til deres mænd. Det var aftalen, som denne kinesiske mafia har lavet med pigernes far.

samtidig begynder bomberne at falde over Shanghai. Pigernes far forsvinder og dukker aldrig op igen. Pigernes mor viser her sit sande ansigt, som en modig kvinde, der vil gøre alt for at redde sine børn. De flygter fre en ruin af en by. Takket være morens brudepenge, som hun havde gemt fra sin mands åsyn, lykkes det pigerne at redde livet. Men deres mor dør under grufulde omstændigheder, og Pearl bliver udsat for massevoldtægt af japanske soldater, og kun takket være May, bliver hun reddet, men er skadet for evigt.

Pigerne ankommer til Angel Island, hvilket kan beskrives som imigrations opbevaring. Her bliver de tilbageholdt i lang tid, og da det går op for Pearl, at det ksyldes, at hendes søster med vilje svarer forkert, bliver hun rassende på May. Det viser sig dog, at May bærer på en hemmelighed. Hun er gravid, og det er ikke med sin ægtemand. Der er kun en mulighed, pigerne må blive på Angel Island, indtil barnet er født. Barnet vil blive født i tigerens år, og alle går udfra, at det bliver en søn, hvilket er kinessisk skik på den tid. Pearl må blive barnets mor, da hun og sam har gjort ægtemand-kone-tingen, som det kaldes i bogen.

Joy bliver født, og påvirker med sin tiger-natur hele den lille familie. Livet i China town bliver slet ikke let. Forfølgelse, en svigermor som engang var kvinde med tre huller, og et nyt hiraki skal accepteres i familien. Samtidig er samfundet ikke et rart sted, der er papirsønner og papirkoner, en evig angst for myndighederne, og komplekse spørgsmål, som hvordan opfostre man en datter af nutiden, når fortiden hænger som en tung sky over en.

Sam og Pearl finder med tiden hinanden og kærligheden. Sam er papirsøn, men efter en årerække bliver hans bånd til gamle louie lige så stærkt, som hvis han havde været en rigtig søn. Bogen beviser, at blodsbånd ikke altid er stærkere, end de bånd, som der skabes til mennesker, der måske ikke er direkte i familie. Joy vokser op i en splittet verden, på den ene side skal hun være datterlig og underdanig, smatidig skal hun have en uddannelse og på collegie. Hemmeligheden om hendes fødsel kan heller ikke holdes hemmeligt for en tigernatur, der altid vil kræve sandheden.

Bogen er fantastisk. Et stykke historie fra en verden og en tid, som ikke går så langt tilbage. Man kan mærke historiens dybde og virkelighed på hver eneste af bogens sider. Forfatteren har selv rødder i denne kultur, og gennem hendes research har hun fundet alle disse historier frem, som hun nu lader sine hpér gennemgå. Det er bestemt en bog, jeg kan anbefale. Her er et glemt stykke historie, som bør læses.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar